Sony Vaio EJ1M1E/B - review laptop multimedia

29/07/2015
de catre Admin Admin
Vaio VPCEJ este un laptop ce cântărește aproximativ 3 kilograme (2,8 kg are exemplarul prezentat în acest articol), ceea ce este puțin pentru un model de 17,3 inchi. Cu toate acestea, se vede că Sony nu a făcut rabat de la calitatea construcției.

Tastatura păstrează specificul cu care ne-am obișnuit deja de la firme concurente precum Sony și Apple, în timp ce touchpad-ul este preudo-rugos, caracteristică obținută prin amplasarea unor mici emisfere pe suprafața lui. Este o soluție constructivă pe care, în trecut, mulți dintre noi nu am apreciat-o la alți producători, însă în cazul de față trebuie să recunoaștem că neajunsurile au fost depășite, iar suprafața sa de lucru este destul de plăcută și practică. Pentru că tot suntem la capitolul construcție, mai merită să punctăm că suprafața laptop-ului este de tip diamant/fagure, care cel mai probabil îi conferă și o structură de rezistență mai solidă (la capac în special), dar care este și plăcută la atingere.

Pentru wireless există un buton fizic. Laptop-ul dispune de trei butoane dedicate, plasate în partea de sus, prin intermediul cărora sunt accesibile o serie de funcții suplimentare. De exemplu, dacă pe parcursul procesului de boot utilizatorul apasă butonul dedicat „Assist”, el va avea acces la o secțiune cu utilitare pentru calculator, fiind incluse aici posibilitatea de a restaura sistemul de operare, funcții de diagnoză pentru sistem sau posibilitatea de backup și de restaurare a informațiilor.

Un alt buton este cel denumit „Web”, despre care am bănuit inițial că lansează un browser în interiorul sistemului de operare Windows. Surpriza pe care am avut-o este că, acesta nu lansează un browser în interiorul Windows, ci într-un Linux cu timp de boot rapid (numit Splashtop Linux). De fapt, browserul este singura aplicație la care avem acces în această situație. Dacă dorim să intrăm repede pe internet, aceasta este cea mai la îndemână și practică soluție, ce a fost adoptată și de alți producători concurenți de notebook-uri la unele din modelele lor. Ca o părere personală, o găsesc deosebit de utilă.

Dacă ar trebui să mă refer la acest sistem per ansamblu, aș putea spune că este un all-rounder (un laptop de uz general, bun la toate, cum se spune), iar configurația lui este bine sincronizată, dacă se poate spune și-așa, cu dimensiunea și rezoluția ecranului de 1600x900p.