Samsung Series 5 ULTRA 530 - review laptop multimedia

29/07/2015
de catre Admin Admin
nainte de Series 5 (a doua generație de ultrabook), Samsung a oferit generația de sisteme Series 9, care puteau fi comparate cu MacBook Air. De aproximativ un an, de când Intel a anunțat conceptul ultrabook, Samsung și-a păstrat Seria 9 pe post de produs de ultimă generație, foarte subțire și ușor, plasând generația Series 5 în zona ultrabook-urilor. Dintre acestea, modelul Series 5 Ultra 530 este disponibil din aprilie și în România.

La capitolul design și structură, Series 5 păstrează multe din elementele originale ale seriei 9. Tastatura este foarte similară celei de pe MacBook Air. La nivel de conectivitate, Samsung a copiat configurația de pe Series 9, plasând două porturi USB, unul USB 3.0 cu tehnologia sleep&charge (tehnologie ce vă permite să vă încărcați dispozitivele la USB chiar și atunci când laptopul este oprit), un cititor de carduri și un jack audio. În plus, mai găsim și un port Ethernet plus VGA prin dongle-ul inclus.

Display-ul de 13,3 inchi, cu rezoluție standard de 1366x768p pixeli, aduce o strălucire foarte bună, în condițiile în care ecranul este și anti-reflexiv. Din păcate, unghiurile de vizualizare nu sunt chiar cele mai bune.

În mod interesant, Samsung a decis să pe Series 5 Ultra un hard disk de 500 GB, și, în paralel cu acesta, un iSSD de 16 GB pentru caching și nu a integrat un SSD, așa cum au făcut Toshiba și Asus. De aici apar diferențele de performanță dintre modele.

Calitatea audio pentru materialele redate de difuzoarele încorporate în carcasă este suficientă, zic eu, pentru un ultrabook.

În termeni de autonomie, a fost obținută o longevitate de 7 ore și 50 de minute de navigare pe Internet prin Wi-Fi, și 4 ore și jumătate pentru redarea în buclă a unui material video Full HD în format .MKV. Aceste valori nu sunt deloc mici. Cu o utilizare judicioasă a opțiunilor de economisire a energiei, probabil că se pot obține peste 6 ore de autonomie a laptop-ului.

Pentru puterea de calcul, a obținut 1,74 pts în benchmark-ul Cinebench R11,5 pentru CPU (un Intel Core i5 2467M ce rulează la 1,6 GHz, și are 3 MB L3 Cache), 8,11 puncte pentru OpenGL din Cinebench și aproape 2200 de puncte în PCMark7. Ce ar fi putut Samsung face mai bine în Series 5 ULTRA ar fi fost o rezoluție mai mare a display-ului, folosirea unui SSD (deși probabil că prețul final ar fi crescut semnificativ), și o soluție de iluminare pentru tastatură.

Astfel, Series 5 ULTRA reprezintă o alternativă de ultrabook pentru cei care nu doresc neapărat cel mai rapid sau performant produs, însă au nevoie de unul care să arate bine.